logo poging 2 plat met kaderNieuw trio voor oude muziek.

Als troubadour langs de grote hoven van Europa in de 16de eeuw.
We reizen door Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en de Nederlanden.

Nel Vanhee: zang
Nadia Bierinckx: fluiten
Tom Van Eygen: luit

Wij nemen u graag mee langs onze tocht langs de grote Europese hoven in de 16de eeuw. Componisten uit die periode waren niet uitsluitend meer afhankelijk van religieuze opdrachten: er kwam vrijheid om amoureuze melancholische, droeve én carnavaleske belevenissen aan het hof of in de straat stemmig of pittig te ondersteunen.

 

Argimina is voor deze muziek een ideaal klankbord: een fijne stem, een virtuoos fluitenspel en een inventieve luitbegeleiding zorgen voor een authentieke sfeer die nog lang zal natrillen. Nadia is de gids doorheen dit erg gevarieerde landschap.

 

Sinds kort heeft Argimina ook een programma rond uitgever-drukker Pierre Phalesius. Dit programma brachten we tijdens de luitdagen 2023 van de Nederlandse Luitvereniging.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERANel Vanhee: zang 

Nel Vanhee begon haar muzikale studies aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven met lessen piano, cello, en zang. In 2003 behaalde zij het diploma van “Meester in de Muziek, optie zang” en tevens het diploma van de lerarenopleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar zij zangles kreeg van Gerda Lombaerts en Dina Grossberger. Als leerkracht werkt zij momenteel in vast verband in de Muziekacademie van Jette en Mortsel.

Regelmatig werkt ze mee in professionele ensembles als, Collegium Vocale, Anima Eterna, Vlaams Radio Koor, Currende en Ex Tempore.
Als vaste sopraan in de Bach-cantaten reeks van Kortrijk leerde ze het metier van Bach uitvoeren. Als soliste was ze ondermeer te horen in Barokke muziek van componisten als Monteverdi, Carissimi, Telemann en Bach, maar ook componisten als Mozart, Rutter, Mendelssohn, Puccini en Brahms behoren tot haar repertoire. Verder werkte ze mee aan hedendaagse creaties als “Incipit Apocalypsis Ioannis Apostoli” van K. Bikkembergs en het “Requiem” van S. Van Steenberge

Nadia Bierinckx: fluiten 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReeds op jonge leeftijd ontdekte Nadia de wereld van muziek. Al snel ontpopte zich een levenslange liefde voor blokfluit. Haar talenten kon ze volop tot bloei laten komen op de conservatoria van Brussel, Gent en Antwerpen. Hiervan getuige het laureaat Jonge mensen op het concertpodium als soliste blokfluit met orkest en samen met pianist, eerste laureaat van de Rotary Wedstrijd 1995

Als muzikante maakte ze deel uit van O Felici. Dit ensemble bracht de Europese muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok terug tot leven, onder andere op het Festival van Brugge, ’t Poorthuis in Peer, het blokfluitfestival in Mechelen en concerten voor het Festival van Vlaanderen.

Met folkgroep The Quest gaat ze met diverse blokfluiten en Ierse fluit moderne versies van volksmuziek niet uit de weg. Ook deze optredens worden steeds warm onthaald in culturele centra en op folkfestivals. In 2014 sleept ze samen met covergroep Encantades de jury- en publieksprijs in de wacht tijdens de wedstrijd Sterk Onversterkt. Vanaf 2016 tot 2019 speelt ze in een folkduo Manus met gitarist Bert Van Reeth. In samenwerking met verteller Maarten Van Rompaey zorgt ze voor de muzikale invulling met gitaar, fluiten en loopstation bij duo NooTspraak. Met Argimina gaat ze terug naar haar roots en verdiept ze zich in muziek uit de 16de eeuw.

Tom Van Eygen: luit 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATom Van Eygen behaalde na de humaniora Latijn-Grieks in 1990 een eerste prijs gitaar en luit met de grootste onderscheiding aan het conservatorium van Antwerpen (klas van Victor Van Puyenbroeck en Timothy Burris). Daarnaast studeerde hij ook orgel als neveninstrument. Ook in 1990 werd hij laureaat van de internationale gitaarwedstrijd in Frosinone (It.) en won hij de Nationale gitaarwedstrijd in Gent. Sinds 1991 is hij als leraar gitaar, luit en begeleidingspraktijk verbonden aan de muziekacademie van Lier. In 2001 behaalde hij een master audio engineering (SAE, Rotterdam).

Tussen 1994 en 2008 was hij lid van het gitarenquartet Quadrant. Samen verzorgden ze vele optredens in binnen- en buitenland, namen enkele CD’s op en werden ze in 1999 uitgenodigd in Thailand op een festival ter ere van koning Bhumibol.

Zijn interesse gaat vooral uit naar renaissancemuziek voor de luit. Van de vroegste luitdrukken bij Petrucci aan het begin van de 16de eeuw tot de meer bekende muziek van John Dowland. Tom is als organist verbonden aan de Sint-Jacobparochie van Borsbeek.

 

Alle rechten bij flutomanie