“Het ensemble O Felici slaagt er steeds weer in om historische vormen van muzikale vreugde bij de toehoorder te doen opborrelen vanonder eeuwen genetisch stof. Dit jonge en ondernemende ensemble is terecht druk doende Vlaanderen op beschaafd pikante wijze te veroveren. Ze brengen goed gestoffeerde, musicologisch gefundeerde en fijn vertolkte programma’s, waar je als toeschouwer niet enkel van geniet maar ook nog iets van opsteekt. Reizen in de tijd om te leren dus, of de top-30 uit Vlaandrens amoureusch verleden. Een must voor de freaks van geperkamenteerde erotiek in eigen landstaal of voor alle gewoon nieuwsgierigen.” (Recensie André Posman in Tijdschrift van de Rode Pomp)

Met de naam “O Felici” verwijzen wij naar het instrumentale Italo-Vlaamse “O Felici occhi miei” (O mijn gelukzalige ogen) van Vincenzo Ruffo uit “Capricci in musica a tre voci” (Milaan, 1564), dat op zijn beurt gebaseerd is op het gelijknamige vierstemmige madrigaal van de Nederlandse polyfonist Jacob Arcadelt (1505-1568).

In 1996 gingen we van start met als doel de uitvoering van polyfone, driestemmige renaissancemuziek op kopieën van historische blokfluiten, van discant tot en met grootbas, gebouwd door Peter Van der  Poel, naar Schnitzer.

De oorspronkelijke bezetting van drie blokfluiten breidt zich vaak uit met luit (Dirk De Hertogh), gamba (Piet Stryckers of Dirk Moelants), woord (Ilse Wijnen) en/of  zang (Patrizia Hardt).

Tot onze hoogtepunten in de programmatie behoren “Italo-Vlaamse muziek uit de 16de eeuw”, “Amoureuze liedekens en alderhande danserye”, “De Nederlandse polyfonisten centraal”, een heus muziektheater rond de figuur van Hendrik VIII en “Rinaldo Revised”, een kameropera met medewerking van mezzo-sopraan Rachel Fabry.

Wij concerteerden in de reeks “Recitals Jonge Solisten Gent”, tweemaal in het kader van “Laus Polyfoniae Antwerpen” (met o.a. het muziektheater “de Weerwolf” naar het concept van Liesbeth Vereertbrugghen), het Festival Musica Antiqua Brugge in samenwerking met het vocaal ensemble “Che bon eccho”, muziek om vrij te ademen, het Blokfluitfestival in Mechelen en Antwerpen (editie 2000, 2002 en 2005), de Leerhuysconcerten Brugge, voor het Festival van Vlaanderen – Mechelen, Lunchconcerten van de Vlaamse Opera, Klara in het Paleis 2002, Europalia Italia 2003, Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen 2004 en nog tal van andere concerten.

Alle rechten bij flutomanie